Nr. 2978/VIII/3/2023                                                                                   27.03.2023

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a solicitat, la data de 26.03.2023, arestarea preventivă a inculpatului C.V., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută şi pedepsită de art. 32 raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, apreciindu-se motivat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege.

Conform probatoriului administrat până în prezent în cauză, s-a reţinut că în în ziua de 24.03.2023, în jurul orelor 17:00, inculpatul C.V. i-a aplicat persoanei vătămate S.N., lovituri cu pumnii şi picioarele în zona capului şi a corpului, lovituri în urma cărora victima a căzut pe solul constituit din beton, după care agresorul s-a urcat peste victimă şi a izbit-o cu capul de planul dur în repetate rânduri, producându-i leziuni traumatice craniene grave care i-au pus în pericol viaţa, faptă ce întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor, prevăzută şi pedepsită de art. 32 raportat la 188 alin. 1 Cod penal.

Astfel, s-a reţinut că la data de 24.03.2023 persoana vătămată S.M. a desfăşurat activităţi gospodăreşti la locuinţa unei alte persoane din comuna Bengeşti-Ciocadia, judeţul Gorj, împreună cu mai multe persoane. După desfăşurarea unor activităţi şi servirea mesei de prânz, în timpul căreia s-au consumat băuturi alcoolice, persoanele prezente au reluat lucrul în gospodăria respectivă, iar la un moment dat a izbucnit un conflict între victima S.N. şi agresorul C.V., cel din urmă începând să-l lovească pe S.N. cu pumnii şi picioarele în zona capului şi a corpului, lovituri în urma cărora victima a căzut la sol, pe beton, după care agresorul s-a urcat peste victimă şi a izbit-o cu capul de planul dur în repetate rânduri.

Pentru aplanarea conflictului şi încetarea actului de agresiune a intervenit un martor, care l-a luat pe agresor de deasupra victimei şi a stropit victima cu apă pe faţă pentru a-şi reveni din starea de inconştienţă în care se afla.

Din raportul de expertiză medico-legal din 26.03.2023 rezultă că victima S.N. prezintă un traumatism cranio-cerebral grav, leziunile s-au putut produce în data de  24.03.2023 prin lovire cu şi de corp dur, necesitând pentru vindecare 50-55 de zile îngrijiri medicale, iar leziunile traumatice au pus în primejdie viaţa victimei.

Persoana vătămată S.N. este internată în Secţia A.T.I. a Spitalului nr. 1 Craiova, fiind operată la data de 25.03.2023.

Inculpatul C.V. a fost reţinut preventiv în cauză, de către procuror, pe o perioadă de 24 de ore, începând cu data de 25.03.2022, ora 19:30.

Propunerea parchetului a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Gorj, care a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările continuă, pentru stabilirea adevărului pe bază de probe, în vederea tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni.

            Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate.

 

 

 

PRIM PROCUROR,