Nr. 8762/VIII/3/2023                                                                    25.09.2023

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lāngă Tribunalul Gorj;

Īn legătură cu articolele apărute īn mass-media legate de căutarea de către poliţie a unei persoane, care īn dimineaţa zilei de 23.09.2023 ar fi lovit cu un cuţit īn zona abdominală o altă persoană, aducem la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Gorj a propus la data de 24.09.2023, arestarea preventivă, pe o perioadă de 30 zile,  a inculpatului M.I.R., cercetat pentru săvārşirea infracţiunilor de tentativă la omor prev. de art. 32 C.pen. rap. la art. 188 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, tulburarea ordinii şi liniştii publice prev. de art. 371 Cod penal cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal şi portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase prev. de art. 372 alin. 1 lit. a) Cod penal,  cu aplicarea art. 41 alin. 1 Cod penal, totul cu aplicarea art. 38 alin 1 Cod penal.

S-a reţinut că  īn dimineaţa zilei de 23.09.2023 īn jurul orelor 02.00, īn timp ce se afla īn incinta clubului ,, Caractere,, situat īn mun Tg Jiu, Bld. C-tin Brāncuşi, pe fondul consumului de alcool, inculpatul M.I.R. a intrat īntr-un conflict spontan cu victima T.M, cei doi avānd discuții contradictorii şi īmbrāncindu-se reciproc īn interiorul localului, hotărānd să se deplaseze īn exteriorul localului, pentru a avea un conflict fizic.

După părăsirea localului, inculpatul M.I.R.  a scos din buzunarul pantalonilor un cuţit tip briceag,  cu care a aplicat victimei mai multe lovituri de mare intensitate īn zone vitale, respectiv abdomen şi torace, producānd acesteia leziuni ce necesită pentru vindecare 30-35 zile de īngrijiri medicale şi care au pus īn primejdie viaţa, ducānd şi la pierderea unui organ, respectiv splina, exercitarea actelor de violenţă īncetānd urmare a intervenției ferme a unui martor.

Inculpatul  M.I.R  a fugit imediat de la faţa locului.

Propunerea de arestare preventivă a inculpatului a fost īntemeiată pe existenţa unor probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvārşit infracţiunile pentru care s-a dispus punerea īn mişcare a acţiunii penale, menţionate anterior, precum şi pe situaţia că inculpatul a fugit şi s-a ascuns īn scopul de a se sustrage de la urmărirea penală.

Prin īncheierea pronunţată īn data de 24.09.2023, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Gorj a admis propunerea parchetului şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului M.I.R pe o durată de 30 de zile.

          Facem īnsă precizarea că punerea īn mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, dar această acţiune a procurorului nu este īn măsură să īnfrāngă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază īn continuare persoana inculpată.

        

 

 

PRIM-PROCUROR,