Nr. 8916/VIII/3/2022

               29.09.2022

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

 

Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

Prin rechizitoriul din data de 28.09.2022 Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.C.I. şi I.M.L., pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 Cod penal raportat la art. 188 alin 1 Cod penal şi a inculpatei C.S.C., pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă prevăzută de art. 273 alin. 1 și 2 lit. d Cod penal.

Pentru a dispune astfel s-au reţinut următoarele:

În dimineața zilei de 22.06.2019, în jurul orelor 03:00, inculpaţii M.C.I. şi I.M.L., aflându-se pe strada Fagului din municipiul Motru, pe fondul unui conflict verbal şi fizic cu persoana vătămată C.C., au doborât-o prin aplicarea unei lovituri, în timp ce aceasta se afla într-o poziție de evidentă vulnerabilitate, fiind căzută la sol fără puterea de a se opune şi au lovit-o în mod repetat cu pumnii şi mai ales cu picioarele, în special în zona toracică, producându-i leziuni grave care i-au pus în primejdie viaţa (fracturi costale bilaterale cu leziuni pulmonare și apariția hemopneumotoraxului stg. care, dacă nu ar fi fost puncționat și evacuat, ar fi condus la insuficiența respiratorie acută și deces, … datorată acumulării de sânge și aer în torace, aşa cum rezultă din certificatul medico-legal eliberat de S.M.L. Gorj.

Fapta inculpaților M.C.I. şi I.M.L. este caracterizată sub aspect subiectiv prin intenţia de a ucide şi nu doar de a vătăma integritatea corporală a persoanei vătămate, intenţie ce rezultă din zona anatomică vizată prin actele de agresiune exercitate asupra persoanei vătămate (zona toracelui, conținând organe care prin lezare pot conduce previzibil la deces), obiectele vulnerante de care s-a folosit (lovituri aplicate prin lovirea și călcarea repetată cu picioarele în timp ce victima era căzută pe asfalt), dar mai ales de numărul şi intensitatea loviturilor astfel aplicate, care, în raport de rezultatul consemnat în actele medicale şi medico-legale, nu lasă nici un dubiu cu privire la mecanismul violent folosit de inculpați la producerea leziunilor și implicit la atitudinea psihică a acestora, care prevăd că lovind repetat și cu putere de mai multe ori în zona toracelui o persoană cu o constituție fizică fragilă care nu opune rezistență poate produce moartea acesteia, rezultat pe care inculpații îl urmăresc prin executarea violențelor în maniera arătată sau cel puțin acceptă posibilitatea producerii unui astfel de rezultat .

S-a reținut, totodată, că actele de violență exercitate de cei doi inculpați împotriva persoanei vătămate C.C au fost întrerupte de intervenția la fața locului a fratelui persoanei vătămate, numitul C.I.P., persoană asupra căreia cei doi inculpați s-au concentrat ulterior aplicându-i, de asemenea, mai multe lovituri .

În contextul în care ambii inculpați au săvârșit împreună și nemijlocit actele de violență fizică asupra persoanei vătămate căreia i-au pus în primejdie viața prin loviturile aplicate în aceleași împrejurări de timp și loc, în cauză s-a reținut că aceștia au comis fapta în calitate de coautori, potrivit dispozițiilor art. 46 alin. 2 Cod penal .

De asemenea, s-a reţinut că fiind audiată în calitate de martor în cauză, inculpata C.S.C. a făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele ori împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, declarând în principal că suspectul M.C.I. doar a împins cu palma în piept pe persoana vătămată C.C. în momentul în care a încercat să-i lovească cu un baston, împrejurare în care aceasta a căzut pe asfalt, ori că inculpatul I.M.L. nu a lovit pe persoana vătămată și nici pe fratele acestuia, care a intervenit la fața locului fiind înarmat cu un cuțit, împrejurare în care a fost lovit cu dosul palmei, o singură dată, tot de către M.C.I.

          Facem însă precizarea că punerea sub învinuire a unei persoane suspecte, punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză.

 

 

PRIM-PROCUROR,