Nr. 8482/VIII/3/2022                                                      16.09.2022

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

Parchetul de pe lāngă Tribunalul Gorj aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

         Prin rechizitoriul din data de 15.09.2022, Parchetul de pe lāngă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea īn judecată a inculpatului S.S.I., primar al comunei Albeni, judeţul Gorj, aflat sub măsura arestului preventiv şi a propus instanţei de judecată prelungirea acestei măsuri, pentru săvārşirea a 4 (patru) infracţiuni de trafic de influenţă, fapte prevăzute şi pedepsite de art. 291 alin. 1 Cod penal, 1 (una) infracţiune de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. 1 Cod penal, 1 (una) infracţiune de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevăzută de art. 304 alin. 1 Cod penal şi 1 (una) infracţiune de instigare la divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, prevăzută de art. 47 Cod penal rap. la art. 304 alin. 1 Cod penal.

Pentru a dispune astfel s-au reţinut următoarele:

I.    Īn luna august 2018 inculpatul S.S.I., a pretins de la martorul denunţător C.I. suma de 3.000 euro pentru a-l angaja la Primăria Comunei Albeni īn funcţia de asistent medical comunitar, asigurāndu-l că va interveni pe lāngă comisia de examinare formată din subordonaţii săi asupra cărora avea influenţă, lucru pe care l-a şi realizat, dovadă fiind faptul că a dispus să fie declarat admis deşi obţinuse media finală de 5,61. Inculpatul a primit această sumă īn data de 01.11.2018, anterior susţinerii concursului menţionat.

II.  Īn data de 21.07.2020 inculpatul a pretins de la asistenţii medicali comunitari şi asistentul social  din cadrul Primăriei Comunei Albeni, o sumă de bani, fără a preciza cuantumul, lăsāndu-l la aprecierea acestora, pentru a īntocmi deciziile pentru acordarea stimulentului de risc şi a semna documentele īnaintate Direcţiei de Sănătate Publică Gorj pentru finanţare, primind de la aceştia īn data de 27.07.2020, după īncasarea acestui stimulent, suma totală de 2.000 lei.

III.                       Īn data de 02.12.2020 inculpatul a pretins şi primit de la martorul denunţător C.F. suma de 12.000 lei, asigurāndu-l că va interveni pe lāngă comisia de concurs pentru a fi declarat admis la concursul pentru ocuparea postului de buldoexcavatorist īn cadrul Primăriei Comunei Albeni, traficāndu-şi astfel influenta asupra membrilor comisiei, subordonaţii săi.

IV.                     Īn luna decembrie 2020 inculpatul a pretins suma de 4.000 euro şi a primit 3.500 euro de la martorul denunţător T.A.C., asigurāndu-l că prin intervenţia sa pe lāngă comisia de concurs constituită din funcţionari ai primăriei, subalternii săi, asupra cărora avea influenţă, va promova concursul īn postul de şef Serviciu V.S.U. īn cadrul Primăriei Comunei Albeni, dispunānd secretarului comisiei să-i remită martorului subiectele şi rezolvarea acestora.

V.  Īn luna noiembrie 2017 inculpatul a pretins şi primit de la martorul denuntător S.F.C. suma de 5.500 lei pentru angajarea soţiei sale pe postul de consilier agricol īn cadrul Primăriei Comunei Albeni, traficāndu-şi influenţa asupra membrilor comisiei de concurs şi a remis subiectele īnainte de susţinerea probei scrise.

 

La data de 23.06.2022, procurorul din cadrul Parchetului de pe lāngă Tribunalul Gorj a dispus reţinerea inculpatului S.S.I. pe o perioadă de 24 ore şi a propus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a dispus arestarea inculpatului la domiciliu, pentru o perioadă de 30 de zile. Urmare a contestaţiei formulate de Parchetul de pe lāngă Tribunalul Gorj, măsura arestului la domiciliu a fost īnlocuită cu măsura arestului preventiv, măsură ce a fost prelungită succesiv, pānă la data de 21.09.2022.

          Facem īnsă precizarea că punerea sub īnvinuire a unei persoane suspecte, punerea īn mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată sau trimiterea īn judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt īn măsură să īnfrāngă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază īn continuare persoanele suspecte sau inculpate, pānă la pronunţarea unei hotărāri judecătoreşti definitive īn cauză.

 

 

PRIM-PROCUROR,