COMUNICAT DE PRESĂ

 

 

         Purtătorul de cuvānt al Parchetului de pe lāngă Judecătoria Tg-Jiu, aduce la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

 

La data de 26.02.2022, īn jurul orei 10:00,  organele de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Tg-Jiu au fost sesizate prin Serviciul de Urgenţă 112  de către o persoană cu privire la faptul că un bărbat neidentificat a pătruns īntr-o sală de jocuri de noroc, cu punct de lucru īn municipiului Tg-Jiu, şi, prin ameninţarea cu un cuţit a lucrătorului gestionar, a intrat īn posesia sumei de 10.200 lei.

Agresorul, după ce a intrat īn posesia banilor, i-a solicitat lucrătorului gestionar să īl urmeze către uşa de acces pentru a nu acţiona butonul de panică, folosind īn continuare cuţitul pentru a-l ameninţa.

 Īn īncercarea de a īndepărta agresorul, persoana vătămat㠖 lucrător gestionar – a fost īnţepată īn mānă cu cuţitul, fiindu-i provocate leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de īngrijiri medicale.

Īn urma cercetărilor efectuate de către organele de poliţie din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei municipiului Tg-Jiu s-a stabilit identitatea autorului infracţiunii de tālhărie calificată īn persoana unui lucrător din cadrul IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, acesta fiind desemnat ca organ de cercetare penală al poliţiei judiciare īn sensul dispoziţiilor Legii 364/2004 privind organizarea şi funcţionarea poliţiei judiciare.

Astfel, avānd īn vedere calitatea pretinsului autor al infracţiunii de tālhărie calificată, dosarul a fost preluat de către Parchetul de pe lāngă Judecătoria Tg-Jiu, urmărirea penală fiind efectuată de un procuror din cadrul acestei unităţi de parchet.

Prin ordonanţa nr. 954/P/2022 din 06.03.2022, īn cauză s-a dispus efectuarea īn continuare a urmăririi penale faţă de suspectul C.C.C. pentru săvārşirea infracţiunii de tālhărie calificată, prevăzută şi pedepsită de art. 233 alin. 1 – art. 234 alin. 1 lit. a şi c Cod penal.

La aceeaşi dată, procurorul a dispus,  īn temeiul art. 309 Cod procedură penală, punerea īn mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul CCC pentru infracţiunea de tālhărie calificată, prevăzută şi pedepsită de art. 233 alin. 1 – art. 234 alin. 1 lit. a şi c Cod penal.

Īn conformitate cu dispoziţiile  art. 224 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală, procurorul a formulat propunere de arestare preventivă a inculpatului CCC, lucrător de poliţie din cadrul IPJ Gorj – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, iar prin īncheierea din data de  06.03.2022, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Tg-Jiu a admis propunerea Parchetului de pe lāngă Judecătoria Tg-Jiu şi a dispus arestarea preventivă a inculpatului, cercetat pentru săvārşirea infracţiunii de tālhărie calificată, prevăzută şi pedepsită de art. 233 alin. 1 – art. 234 alin. 1 lit. a şi c Cod penal.

Īn cauză, procurorul a beneficiat de sprijin din partea Poliţiei municipiului Tg-Jiu – Biroul de investigaţii criminale pentru probarea īntregii activităţi infracţionale şi identificarea autorului infracţiunii de tālhărie calificată.

Facem precizarea că punerea īn mişcare a acţiunii penale este o etapă a  procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, avānd ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, īn nicio situaţie, să īnfrāngă principiul prezumţiei de nevinovăţie.